Omgeving Pilmeroth

Dierentuin Hochwildschutzpark

Website        http://www.hochwildschutzpark.de

Adres:          Park – Leitung

Hochwildschutzpark Hunsrück                     55494 Rheinböllen

Tel.              +49 (0) 67 64/12 05

Dierentuin Hochwildschutzpark  in de Hunsrück is een wildpark aan de noordelijke rand van Rheinböllen. Met een oppervlakte van bijna 100 hectare is het de thuisbasis van vele dieren die thuishoren in de regio, of ooit waren, met inbegrip van lynxen , wolven ,beren en wilde zwijnen. Het park heeft ook een valkerij met dagelijks roofvogelshows . Bijzonder is dat verschillende diersoorten zich vrij bewegen in het park,meestal herten , damherten, sika herten  en ook  de Mouflon .

Zwembad Traben Trabach

Website        http://www.moseltherme.de

Adres:           Wildsteiner Weg 5

Traben Trarbach

Tel.              +49 (0)65 41 / 83 03 -0

Beschrijving:

Heerlijk zwembad (binnen- en buitenbad) met verschillende sauna’s.

KlimparkTraben Trabach

Website        www.adventureforest.de

Adres:           Mont Royal 56841

Traben-Trarbach,

Tel.              +49 (0) 6541 817772

Beschrijving:

Het ‘Mosel Adventure Forest Mont Royal’ in Traben-Trarbach is een speelpark met klimtouwen, balken en hindernissen waar spannende avontuurlijke opdrachten op u wachten. Ontdek spelenderwijs uw grenzen en leer de natuur van een heel andere kant kennen.

Hunsrücker Holzmuseum

  Website        www.hunsruecker-holzmuseum.de

Adres:           Hunsrücker Holzmuseum

Weiperath No 79

Morbach Weiperath

Tel.:             +49 (0) 06533/959750

Beschrijving:

Klein museum over de houtindustrie in de omgeving van Morbach

Skiën en rodelbaan in Erbenkopf

Website         http://www.hunsrueckhaus.de

Adres:          Hunsrückhaus Am Erbeskopf 54411 Deuselbach

Tel.:             +49 (0) 06504 / 778

Beschrijving:

Op een klein half uurtje rijden van het huis is een leuke kleine skipiste. De piste wordt met sneeuwkanonnen van verse sneeuw voorzien. Als het vriest is deze altijd open. Ski’s en skischoenen en snowboards kunt u bij de piste huren voor rond de 20 euro. In de zomer is er een rodelbaan.

Naturkrautergarten

Fronhofen 3, 54483 Kleinich,

Leuk buitenterras, alternatieve sfeer, Leuk om naar toe te wandelen

Archeologie park Belginum

 

Website        www.belginum.de

Adres:          Kelten Straße 2  Morbach-Wederath

Tel.:             +49 (0) 6533 957630

Beschrijving:

Archeologisch museum  over de Keltische en Romeinse tijd.

Heimatmuseum Beuren13

Website        http://www.irmenach.de/index/index/id/39

Adres:          Oberstraße 1  Beuren,

Hans Schneiß

Telefoon:      0049 (0)6541 10 63

Beschrijving:

Erg leuk en klein museum. Even bellen om een afspraak te maken. Echt de moeite waard.

Steden in de omgeving

De Hunsrück

 

De Hunsrück is een laaggebergte dat deel uitmaakt van het Rijnlands leisteenplateau in de Duitse deelstaat RijnlandPalts (en een klein deel in het Saarland).

Geografie

Het gebergte wordt begrensd door de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen. De hoogste berg van de Hunsrück is de 818 meter hoge Erbeskopf bij Thalfang. Deze top is tegelijkertijd het hoogste punt op de Duitse linkeroever van de Rijn en van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Tot in de jaren 1950 werd in de Hunsrück op grote schaal leisteen gedolven. Ondertussen is dit wegens de sterk toegenomen Zuid-Amerikaanse import van leisteen niet meer rendabel, wat er toe leidde dat deze activiteit stelselmatig afgebouwd werd. In Bundenbach werd de leisteengroeve opengesteld voor het publiek. In west-oostelijke richting, van Saarburg naar Koblenz loopt de Hunsrückhöhenstraße. Van noordwest naar zuidoost liep vroeger een Romeinse heerweg, de zogeheten Via Ausonius die de steden Trier en Bingen verbond.

Geologie

400 miljoen jaar geleden was het huidige midden-Europa een tropische zee. Op de bodem verzamelde zich zand en modder, dat onder haar eigen gewicht zich vormde tot gesteente. Uit de zandbanken vormde zich kwartsiet en uit de modder vormde zich leisteen. Toen de zee zich terugtrok en het gebied omhooggeduwd werd, vormden zich de Hunsrück-eilanden die later erodeerden en de contouren vormden van het huidige gebergte. In de Hunsrück heeft zich vulkanisme voorgedaan. Resten hiervan zijn te vinden in edelstenen zie zich hebben gevormd rondom luchtbellen in de lava. Het betreft hier agaat, amethist, jaspis en bergkristal. Tot in het midden van de 20e eeuw werden de edelstenen in dit gebied commercieel gedolven en geslepen, met name in het gebied rondom Idar-Oberstein.

Geschiedenis

14

Van de steentijd en bronstijd zijn sporen terug te vinden in de vorm van bijvoorbeeld vuistbijlen. Uit de La Tène-periode in de ijzertijd dateren diverse ruïnes van bouwwerken die zijn gemaakt door de Kelten. Een voorbeeld hiervan is de Ringwal van Otzenhausen.

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van het district Bernkastel-Wittlich. Het stadje ligt langs de Moezel en telt 6.506 inwoners. Het stadje is een toeristische trekpleister in de Moezelvallei en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel.

Bezienswaardigheden

Het historische centrum van Bernkastel telt vele vakwerkhuizen. Het renaissancestadhuis dateert uit 1608. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van Burg Landshut, een voormalige zomerresidentie van de Trierse aartsbisschoppen.

Bernkastel-Kues is bekend als geboorteplaats van de 15e-eeuwse geleerde Nicolaas van Cusa. Aan de oever van de Moezel in Kues staat het laatgotische St. Nikolaus-Hospital (of Cusanusstift).

Trier

Trier (Frans: Trèves, Luxemburgs: Tréier, Latijn: Augusta Treverorum) is de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom benoorden de Alpen.  De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk.

Een historisch monument in de stad is de 2e-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd, bv. de Basilica, de Kaiserthermen, de Barbarathermen en het amfitheater. Ook uit latere perioden heeft Trier veel monumenten, waaronder de 11e- tot 18e-eeuwse Dom waarvan de bouw reeds in de 4e eeuw begon, en vele andere kerken. Door zijn rijke verleden en vanwege zijn mooie ligging in het Moezeldal is Trier een veel bezochte toeristenplaats geworden.

Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis.

Geschiedenis

Op het “Rote Haus” aan de Grote Markt van Trier bevindt zich een inscriptie die luidt: “Ante Romam Treveris Stetit Annis Mille Trecentis” (Voor Rome bestond Trier al dertienhonderd jaar). Dit is ongetwijfeld een sage die in de middeleeuwen ontstaan is, maar toch… In het dal van de Moezel bestonden al 3000 jaar v.Chr. menselijke nederzettingen en Trier kan met recht één van de oudste steden ten noorden van de Alpen genoemd worden.

Van 27 v.Chr. tot 14 n.Chr. was Augustus keizer van het Romeinse Rijk. Omstreeks 16 v.Chr. werd door de Romeinen in de buurt van het Keltische stamheiligdom Treviren de nederzetting Augusta Treverorum gesticht. Aan het eind van de 3e eeuw verhief keizer Diocletianus de stad, die inmiddels Treveris werd genoemd tot Romeinse keizerlijke residentie en tot hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk. De stad kreeg de bijnaam “Roma Secunda”, het tweede Rome. Eveneens aan het eind van de 3e eeuw ontwikkelde zich hier een centrum van het vroege christendom.

In de 5e eeuw werd Trier door de Franken veroverd. In 870 komt het bij het Oost-Frankisch-Duitse Rijk. In 958 werd met het plaatsen van het marktkruis de huidige Grote Markt (Hauptmarkt) het centrum van de middeleeuwse stad. In de 14e eeuw werden de Trierse aartsbisschoppen ook keurvorst. Trier werd de hoofdstad van het keurvorstendom, ook Keur-Trier genoemd, tot ca. 1800. Trier kwam korte tijd in Franse handen, maar in 1815 werd het weer Duits en kwam het bij Pruisen.

Bezienswaardigheden

De Grote Markt

De Grote Markt (Hauptmarkt) van Trier behoort tot de mooiste stadspleinen (innerstädtische Plätze) van Duitsland. Op het plein bevindt zich het Marktkruis, dat stamt uit 958, en dat het symbool was van het verkrijgen van marktrechten. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen. Het geheel wordt gedomineerd door de St. Gangolfkerk (gewijd in 1459) (marktrechten gegeven door koning Otto I).

Basilica van Constantijn

De basilica of, zoals ze vroeger genoemd werd, de Aula Palatina, is een uit baksteen opgetrokken gebouw, dat waarschijnlijk omstreeks 310 gebouwd is tijdens de regeringsperiode van Constantijn de Grote. Het was een troonzaal van het paleis van Constantijn.

De St. Petersdom

De Dom van Trier is gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn (306 -337), die in 326 begon met de bouw ervan

Amfitheater Trier

In Trier is een Romeins amfitheater. Het is rond het jaar 100 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg. De arena beschikte over zo’n 20.000 zitplaatsen. Het complex is door een verdedigingsmuur omringd. De grote openingen waren bestemd om de kooien met dieren door te kunnen laten. In de kelder onder de arena bevonden zich de cellen voor de ter dood veroordeelde gevangenen en de dierenverblijven. De gevangenen werden in de arena opgevoerd aan de eerst uitgehongerde wilde dieren. De kelder is momenteel te bezichtigen. In de arena zelf worden in de zomer openluchtvoorstellingen gegeven. Het amfitheater is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO.

Porta Nigra

Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra (“Zwarte Poort”) is gemaakt van zandsteen en dankt haar naam aan de zwarte laag op de stenen die in de middeleeuwen door roetafzetting ontstaan is.

Koblenz

Koblenz is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. Met 106.417 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. De naam van de stad verwijst naar haar ligging: ze gaat terug op het Latijnse confluentes, samenvloeiing. De stad ligt voor het grootste deel op de linker Rijnoever.

Deutsches Eck

Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter eren van keizer Wilhelm I werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat.

De naam van dit monument gaat overigens terug op de Duitse Orde, de kruisridderorde die sinds eeuwen op deze plaats bezittingen had. In het, nog intacte, Deutschherrenhaus van deze orde bevindt zich een museum voor hedendaagse Franse kunst, het Ludwig Museum im Deutschherrenhaus.

Op de rechteroever van de Rijn ligt het fort Ehrenbreitstein, ooit na Gibraltar de op een na grootste rots vesting van Europa.

Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw. Van een brug over de Rijn die de Romeinen hier in de 1e eeuw v.Chr. hadden gebouwd, zijn resten teruggevonden.

Cochem

Cochem is een stadje aan de Moezel in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. Cochem telt 4.929 inwoners. De stad is vooral bekend als een toeristisch plaatsje dat gedomineerd wordt door het bergslot. De burcht werd in 1868 door de Berlijner Kommerzienrat Ravené gerestaureerd en als zomerverblijf gebruikt. Nu is ze eigendom van de stad. De Cochemer rechtbank is internationaal bekend van het Cochemer model. De burcht van Cochem werd in de 12e à 13e eeuw gebouwd en diende als bewaking over de stad en de Moezel tegen aanvallen. Napoleon had er ook zijn intrek genomen, toen hij in oorlog was met de Duitse landen in 1801.

Idar Oberstein

Idar-Oberstein is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, gelegen in het district Birkenfeld. De stad telt 30.379 inwoners

Idar-Oberstein is bekend door de edelsteenslijperijen. Er zijn vele bezienswaardigheden die verband houden met de edelstenen: Steinkaulenberg, Edelsteinmuseum, Heimatmuseum. De winkelstraat in het centrum huisvest vele stenenwinkeltjes.

Idar-Oberstein heeft al een lange geschiedenis in het slijpen van edelstenen. Al in de 14e eeuw werd er Agaat en Amethyst gevonden. Amethyst was een van de 5 belangrijkste edelstenen op dat moment, en een groeiende edelsteen industrie was geboren. Sommige historici gaan zelfs terug tot aan de Romeinse tijd. De rivier de Nahe leverde een bijzonder goedkope, altijd werkende, energiebron: waterkracht. Dus niet alleen had men de grondstoffen maar ook de energie om de industrie verder uit te bouwen. Deze industrie zonk weer in toen de steen voorraden van Agaat en Amethyst waren uitgeput in de 18e eeuw. Bij toeval werd de basis gelegd voor een renaissance van Idar Oberstein een halve eeuw later: Duitse immigranten vonden grote hoeveelheden Agaat en Amethyst aan in Brazilië. Rond het begin van de 20e eeuw was de industrie groter dan ooit tevoren met meer dan 150 fabriekjes actief in de industrie.

bron: Wikipedia